Makaron z sosem z kamiennogórskiego sera pleśniowego
z dodatkiem kaparów i bazylii

Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu z opakowania. W osobnym naczyniu (garnek, patelnia) lekko podgrzać wino (do temperatury ok. 40°C). Sery pokroić w drobną kostkę i dodać do rozgrzanego wina. Całość podgrzewać przez ok. 5-7 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Sery powinny pod wpływem temperatury i mieszania rozpuszczać się. Dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Na talerz wyłożyć makaron, polać przygotowanym sosem, udekorować kaparami i świeżą bazylią.

Składniki

  • Makaron (świderki, wstążki, lub kolanka itp.)
  • 40 ml białego wina
  • 100g Kamiennogórskiego Sera Pleśniowego
  • 100g sera oscypek
  • 1 łyżka śmietany 18% KaMos
  • Sól, pieprz do smaku
  • Kapary
  • Świeża bazylia



Pobierz przepis w wersji PDF

przepis Wojciecha Haramusa - Restauracja Swojak

KaMos życzy Smacznego!